Založ si blog

Literárna generácia (?)

V prvom rade Vás chcem upozorniť, že tento príspevok nemá za úlohu pobúriť, ale upozorniť na jeden zo súčasných problémov.
Literárna generácia (?)

Vždy keď sa pripravujem na dlhšiu cestu vlakom alebo autobusom, pribalím si nejakú knihu, alebo minimálne čerstvé vydanie novín. Nastúpim do cestovného prostriedku, pohodlne sa usadím a začnem si čítať. Spolusediaci starší pán sa ku mne nenapadne nakláňa, poškuluje do novín, a nakoniec si ich nesmelo požičia. Medzitým zaregistrujem výsmešný pohlad od chlapca čo sedí oproti mne. Mohol mať asi desať, maximálne dvanásť rokov. Z rúk mu trčala najnovšia herná konzola, sluchátka mal v ušiach, a z jeho očí upretými na mňa sa dalo vyčítať: „Máš dvadsať rokov, a čítaš NOVINY? To nepoznáš internet? Skús kráčať s dobou!“
Bol to len jeden z mnoha mladých, ktorí nasledujú trend „modernej doby.“
Stále sa pýtam: „Kde sa stala chyba? Vo výchove? V strate atraktívnosti kníh? V prechode novinárskeho žánru na bulvár?“
Neviem si odpovedať, dúfam, že aspoň Vy áno.
Podla najnovšieho prieskumu jednej nemenovanej agentúry ohladom čítania u 15-ročných žiakov, až 41% z nich nečíta pre potešenie. U dievčat je o úroveň vyššia čitatelská gramotnosť. „Žiaci čítajú najmä časopisy (80 %), noviny (75 %), až potom beletriu (18 %)“ (zdroj Štúdia PISA 2009, NÚCEM Bratislava 2010).
Oproti zvyšku Európy sme na tom stále relatívne lepšie.
Ale priznajme si, čo nám vlastne knihy dali. Naučili nás spisovný jazyk, gramatiku, češtinu (prečo prekladať z češtiny, keď to aj tak 90% ludí pochopí?), slangové výrazy, a hlavne nám knihy pomohli rozvinúť predstavivosť v každom z nás.
Preto Vás chcem poprosiť, apelujte na svoje deti aby viac čítali, nenechávajte ich od malička sedieť za počítačom, resp. televíziou. Na Vianoce im radšej kúpte lepšiu knihu, ktorú by lahko pochopili a mali z nej radosť.
Každý sa raz stane obeťou tejto modernej doby, no je len na Vás, v akom veku.

P.S.:
Tento článok vyťukávam „stylusom“ na displej mobilu, keďže počítač mám v servise. To odôvodňuje absenciu mäkkého „l“ . Aj ja som sa stal obeťou tejto doby…

Začni žiť

21.02.2011

Začni žiť aký je úžasný ten kluď a ticho zvykaj si na niečo, čo nebolo zvykom ľadovým náručím mramor ťa pohladí pochmúrne spomienky do mysle zasadí studené včerajšky dnešok ti nevráti začni žiť naplno a predbehni ostatných…

Brno – miniatúra

13.02.2011

Brno je..: ako konkubína… …mnoho mladých pokazí krásna dáma… …naraz sa ti odhalí rýchla vojna… …na vlastné ťa postaví láska alebo nenávisť… …buď ťa strhne, alebo nechá ísť.

Milujem (Óda na Teba)

25.01.2011

Milujem (Óda na Teba) Milujem vlhkosť tvojích sĺz sú ako dážď, čo padá nám do sŕdc. Milujem ten úsmev nádherný si šťastná, mám pocit blažený. Milujem krik, čo derie sa ti z úst cítim v ňom srach, vidím bolesť na perách. Milujem zeleň tvojich očí tak hlboká, do duše mi vkročí. Milujem, keď milovaný som o opaku ma nepresvedčíš, vie to moje srdce, a Ty si v [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

palikam

obyčajný blog, o živote a jeho krásach a úskaliach, možno o láske, možno o nenávisti. Dúfam, že sa Vám články zapáčia. Postupne budem aktualizovať :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 6568x
Priemerná čítanosť článkov: 1314x

Autor blogu

Odkazy